Początek

Systemy aluminiowe dla architektury

* strefy o ograniczonym dostępie
+48 (44) 683 55 55

PROJEKTY AD HOC

Mając świadomość, iż każdy projekt architektoniczny posiada swoje własne cechy charakterystyczne i własną tożsamość, CORTIZO dysponuje specyficznym obszarem działającym w ramach Działu Architektury i Inżynierii, który zajmuje się wyłącznie realizacją projektów ad hoc, wychodząc tym samym naprzeciw kreatywności architektów.  
 

 

Z tego obszaru, bazującego na elastyczności i innowacyjności, specjaliści CORTIZO współpracują ręka w rękę z grupą architektów, projektantów fasad i producentów, aby stworzyć specyficzne rozwiązania gwarantujące perfekcyjną integralność systemów zamknięć CORTIZO z estetyką architektoniczną każdego projektu. 





ROZWÓJ SYSTEMU AD-HOC: NOWA SIEDZIBA KORPORACYJNA GRUPY IDOM W BILBAO 

 

Uzyskanie członkostwa w nowej Siedzibie Korporacyjnej Grupy Idom w Bilbao od samego początku było dla CORTIZO ambitnym wyzwaniem. Wymagania jakie stawiał projekt na tak dużą skalę, podpisany przez jeden z największych autorytetów w dziedzinie inżynierii na poziomie światowym, nie stanowiło prostego zadania.

Ścisła współpraca, ręka w rękę, pomiędzy Działem Architektury i Inżynierii oraz działem Badań i Innowacji Elewacji Lekkich CORTIZO z Javierem Pérez Uribarri, autorem projektu i zarządzającym ACXT, firmy architektonicznej z Bilbao, była zasadniczą kwestią zapewniającą prawidłową realizację nowatorskich idei architekta i tym samym pozwalającą na spełnienie założeń dotyczących wytrzymałości i oszczędności energetycznej. Wszystko to oraz niezawodne wykonanie projektu przez VIFASA – firmę, która od ponad 20 lat specjalizuje się na poziomie krajowym w integralnych przeszklonych systemach zamknięć fasad i pokryć dachowych, i która ponadto potrafiła dostosować się do restrykcyjnych terminów ukończenia prac.

 

Znajdujący się w starym frankońskim magazynie Kanału Deusto w Porcie Bilbao projekt stanowi innowacyjną i barwną przebudowę starego magazynu portowego, który dziś jest miejscem skupiającym około 700 specjalistów. Budynek o powierzchni 14.400 m2, rozpościerających się na 5 poziomach przeznaczonych na biura, pomieszczenia służące do badań i rozwoju oraz pomieszczenia socjalne, siedziba korporacyjna Grupy Idom stała się nową ikoną stolicy Kraju Basków.

Jednym z celów architektonicznych, którymi kierowano się przy projektowaniu budynku było nadanie mu niepowtarzalnego charakteru. Przełożyło się to na niebanalne rozwiązanie polegające na stworzeniu warstwywewnętrznej z Fasady Modułowej, rozciągającej się na wspornikach oraz warstwy zewnętrznej z lameli o szerokości 600mm, zaprojektowanej “ad hoc” przez Pereza Uribarri. Lamele te “zapewniają wysoką ochronę przeciwsłoneczną nie ograniczając widoku od wewnątrz oraz pozwalają na kontrolowanie nasłonecznienia wnętrza i oszczędność energetyczną”, podkreśla autor projektu.

 

“Fasada Modułowa, która funkcjonuje jako ogólny system zamknięcia, przybrała formę pionowych, powtarzających się modułów, przedzielonych modułami nieprzezroczystymi, co pozwala na zasłonięcie części wnętrza budynku”, zaznacza Domingo Brión, Dyrektor Działu Architektury i Inżynierii CORTIZO. “Zważywszy na swoje umiejscowienie, system został zainstalowany jako moduły przedzielone wspornikami, a wyliczenia przekroju poszczególnych profili został dopasowany do  wymagających warunków otoczenia budynku. Z zewnątrz, dzięki brakowi zastosowania profili montowanych pionowo oraz elastyczności konstrukcji, uzyskano wrażenie poziomego ułożenia modułów. Zadecydowano o zastosowaniu profila maskującego płaskiego, ułożonego obwodowo, aby umożliwić połączenie różnych materiałów budowlanych.  Aby pozostawić ograniczony dostęp do strefy zewnętrznej tramex, wybrano system Cor 60, utrzymujący obraną estetykę zewnętrzną poprzez zainstalowanie szkła klejonego do systemu”. 

 

 

Według Pereza Uribarri, “warstwa zewnętrzna składająca się z lameli, stanowi przedłużenie wyimaginowanego zielonego dywanu stworzonego poprzez fasadę roślinną umiejscowioną na pokryciu dachowym budynku”. Podczas procesu projektowania stworzyliśmy wiele różnych wizji, wybierając ostatecznie poziome rozwiązanie cechujące się optymalną równowagą pomiędzy estetyką, kosztem i utrzymaniem. Rozwiązanie, które składa się z gęsto ułożonych lameli o szerokości co najmniej 600mm, pozwalające na uzyskanie zacienienia wymaganego w obliczeniach wydajności termicznej budynku”, dodaje architekt ACXT.

Jako czynniki decydujące o wyborze projektu, podano z jednej strony potrzebę umocowania lameli, a z drugiej strony wytrzymałość na ciężar własny konstrukcji, obciążenie śniegiem oraz ciśnienie i siłę wiatru.

“Celem zoptymalizowania pierwotnego projektu architektonicznego, CORTIZO przedstawiło swoją alternatywę, lepiej dopasowaną do realiów tłoczenia i montażu aluminium. Na pomysł ten składało się użycie profila bazowego o wystarczającej wytrzymałości oraz dwóch połączonych ze sobą oraz z profilem bazowym konstrukcji, zabezpieczonych poprzez zastosowanie śrub umiejscowionych na konkretnych odcinkach”, tłumaczy Dział Badań, Innowacji i Rozwoju Elewacji Lekkich CORTIZO.

 

Po zatwierdzeniu projektu i przekazaniu go producentowi - firmie VIFASA zajmującej się wykonywaniem fasad, VIFASA dokonała ponownego przeliczenia wartości udźwigu i wytrzymałości konstrukcji za pomocą programu do realizacji obliczeń Określonych Elementów. Rekalkulacja ta wykazała, iż należy dodatkowo wzmocnić lamele. Zdecydowano więc o użyciu dodatkowych elementów stalowych, które pozostają ukryte po zamocowaniu konstrukcji głównej. Lamele wzmocniono również montując w ich wnętrzach stalowe druty. Następnie zaprojektowano system połączenia pozwalający na natychmiastowe umocowanie konstrukcji, która ze względu na swój ciężar i geometrię wpasowywała się w odpowiednie miejsce. Cienka płytka z neoprenu nie dopuszcza do żadnego kontaktu pomiędzy wspornikami i konstrukcją główną lameli. W przeciwnym wypadku wymagałyby one dodatkowej obróbki mechanicznej pozwalającej na dostanie się do oprawki “U”.

 

Imagen

Lokalizacja budynku w pobliżu rzeki Nervión wymagała, aby fasada była odporna na korozję wynikającą z uwarunkowań środowiskowych strefy nadmorskiej oraz wysokie obciążenia wiatrem (stopień surowości warunków środowiskowych = I –brzeg morza lub jeziora-, według CTE), co rozwiązano poprzez lakierowanie kolorem RAL-6010 mat, farbą superpoliestrową, Klasa 2 o dużej trwałości i grubości zawsze większej niż 80 mikronów.

 

Przestrzenie wypoczynkowe umiejscowione na poddaszu skonstruowane zostały wykorzystując serię Cor Vision CC. Ten system przesuwny z przekładką termiczną charakteryzuje się przekrojem węzła centralnego o wartości 20mm, co pozwala na naświetlenie pomieszczenia oraz pozwala cieszyć się użytkownikom atmosferą prywatności.

W strefie wyjść bezpieczeństwa użyto Drzwi Millennium Plus cechujących się gładką estetyką, wytrzymałością oraz szczelnością akustyczną i termiczną.  

 

Budynek wyposażony został w innowacyjne środki energooszczędne, jak na przykład panele słoneczne, krany i wyposażenie sanitarne ograniczające zużycie wody, zbiorniki przechowujące wodę deszczową znajdujące się na pokryciu dachowym, system automatycznej regulacji oświetlenia oraz system klimatyzacji bazujący na wodzie. Środki te, w połączeniu z lamelami ochrony przeciwsłonecznej i ekowydajną stolarką CORTIZO pozwalają na oszczędność na poziomie 60% normalnego zużycia budynku tego typu. 

CREATIVITY::AACCENTIA::IMPLEMENTATION