Acasa

Sisteme de aluminiu pentru arhitectura

*zone de acces restrictionat
+ 40 246 708 266

PROIECTE AD HOC

Constienți de faptul ca fiecare proiect arhitectural are propriile particularitati și propia  identitate, in cadrul Departamentul de Arhitectură și Inginerie, CORTIZO are o unitate care se dedica  exclusiv realizarii proiectelor ad-hoc pentru a raspunde libertatii creative a arhitectului.   

In cadrul acestei unitati, profesioniștii CORTIZO dau dovada de flexibilitate si inovatie, colaborand cu arhitectii si clientii in vederea dezvoltarii solutiilor specifice, care sa asigure o integrare perfecta a sistemelor de inchidere CORTIZO in arhitectura fiecarui proiect.
DEZVOLTARE SISTEM AD-HOC: NOUL SEDIU IDOM IN BILBAO 

 

Realizarea noului sediu al Grupului Idom in Bilbao, a fost de la inceput o provocare ambitioasa pentru CORTIZO. Exigentele unui proiect de asemenea anvergura, semnat de unul dintre principalii referenti in inginerie la nivel mondial, nu au constituit o sarcina simpla.
Stransa cooperare intre Departamentul de Arhitectura și Inginerie, Divizia de I + D + i  de la Fatade Usoare CORTIZO  cu Javier Pérez Uribarri, autor al proiectului și manager ACXT, firma de arhitectura si inginerie din Bilbao, a fost esentiala pentru a asigura materializarea  libertatii creative a arhitectului si, in același timp realizarea premiselor stricte de  durabilitate si eficienta energetica stabilite. La toate acestea se adauga executia impecabila efectuata de VIFASA, firma specializata de peste 20 de ani in sisteme de fatada structurala si luminatoare la nivel national, care, in plus, a respectat  termenele restrictive de constructie.

 

Situat in vechiul antrepozit vamal de pe Canalul Deusto din Bilbao, proiectul raspunde nevoii de inovare al acestui depozit portuar care azi gazduieste aproape 700 de profesionisti. Cu o suprafata de 14,400 m2, distribuite pe 5 etaje, pentru sedii sociale, birouri si spatii de cercetare si dezvoltare, noul sediu al Grupului IDOM, reprezinta noul simbol al orasului Bilbao.
Unul dintre obiectivele arhitectului a fost de a realiza o arhitectura singulara recurgand astfel la realizarea partii interioare din Fatada Structurala si cea exterioara  din lamele de 600 mm, proiectate "ad -hoc " de Pérez Uribarri, care " ofera o protectie solara ridicata, fara a compromite vederea din interior, pentru a ajuta la controlarea radiatiilor solare și, astfel, a cheltuielilor legate de energie ", a declarat autorul proiectului.

 

"Fatada Structurala este sub forma de module verticale consecutive intercalate cu module opace pentru a ascunde pilonii interiori", mentioneaza Domingo Brión, director al Departamentului de Arhitectură și Inginerie CORTIZO. "In ceea ce privește amplasarea acesteia, sistemul a fost asamblat sub forma de module casetate si profile care adopta sectiunea necesara adaptarii condițiilor solicitante ale mediului. La exterior se obtine orizontalitatea modulelor, datorita absentei capacelor pe directie verticala  dar si datorita flexibilitații sistemului. S-a optat pentru dispunerea unui  acoperis plan, perimetral, folosindu-se diferite materiale. Pentru a oferi acces restrans la intretinere in afara zonei trapelor s-a folosit sistemul Cor 60, pastrand estetica exterioara prin plasarea de sticla lipita de acest sistem. "

 

 Potrivit lui Perez Uribarri, "partea exterioara formata din lamele constituie extinderea unui covor verde imaginar realizat dintr-o fatada vegetala amplasata pe acoperis care se intrepatrunde cu fatada verticala. " Pe parcursul proiectului am realizat mai multe schite optand in final pentru o solutie orizontala, aceea de echilibru optim intre estetica, cost si intretinere. Aceasta solutie elimina aranjamentul stufos de lamele mici oferind astfel estetica, luminozitate si in acelasi timp izolatie termica, "spune arhitectul ACXT.Provocarile proiectului au fost, pe de-o parte nevoia fixarii lamelei doar pe partea posterioara, iar pe de alta parte, rezistența la  greutatea proprie, sarcina de zapada și presiunea si suctiunea vântului.

"Cu scopul de a optimiza proiectul inițial al arhitectului, CORTIZO a prezentat o alternativa  adaptata posibilitatilor reale de extrudare si montaj. Aceasta consta dintr-un profil de baza suficient de rezistent și alte doua parti puse impreuna cu profilul de baza, fixate cu suruburi din loc in loc ", spune directorul diviziei de I+D+i de la Fatade Usoare CORTIZO. 

 

O data ce s-a adjudecat lucrarea companiei VIFASA, s-a realizat o recalculare a sarcinilor si solicitarilor, folosind un software  de calcul al Elementelor Finite, care a evidentiat ca lamela trebuia sa fie mai rezistenta la suport, astfel încat in cele din urmă s-a ales sa se faca partea rezistenta a lamelei din otel care  ramâne ascunsa atunci cand este montata pe corpul principal. S-a ranforsat corpul lamelei prin adaugarea a doua nervuri in plus. In cele din urma s-a proiectat un sistem care a permis fixarea rapidă a lamelelor. S-a folosit un strat subtire de neopren pentru a elimina contactul intre corpul lamelelor si suportii lor.

 

Imagen

Pe de alta parte, amplasarea cladirii langa raul Nervion, a necesitat vopsirea fatadei  cu un lac RAL-6010 mat rezistent la coroziunea datorata mediului marin si la sarcina de vant puternic. Grosimea stratului de vopsea este de peste 80 microni. 

 

Orificiile din zona de odihna aflate la etajele superioare s-au realizat cu sistemul Cor Vision CC, sistem glisant cu rupere de punte  térmica a carui sectiune de numai 20 mm in nodul central ofera luminozitate incaperilor si permite utilizatorilor sai sa se bucure intr-o masura mai mare de privelistea din jur. In zonele de ieșire de urgența s-a fost folosit sistemul Millennium Plus datorita esteticii, rezistentei si caracteristicilor termice si acustice.
Cladirea are masuri inovatoare de eficienta energetica, cum ar fi panourile solare, robinete si echipamente sanitare cu consum mic, colectarea apei de ploaie pe acoperis,  sistem de control automat pentru iluminat, precum și un sistem unic de livrare a apei și circulația aerului, care, impreuna cu lamele de protectie solara si sistemele de tamplarie CORTIZO   reduc consumul energetic cu 60% din consumul normal al unei clădiri de acest tip.

CREATIVITATE :: AACCENTIA :: REALIZARE